GOD 99 / BAR BY BAR, NIGHT BY NIGHT, STORY BY STORY, ONWARD!

EN

In Allah 99 – the debut novel by Hassan Blasim – a writer travels around the world to interview ninety-nine people from the Middle East. This is the premise of Enkidu Khaled’s new performance. Three performers and a DJ play a series of the characters in the novel. You meet a young woman who is looking for her beloved who left to be a resistance fighter, a weeping Iraqi taxi driver who collects stories about illnesses, and a DJ who used to work as a doctor in a Syrian hospital during the ISIS occupation. Just like theatre, interviews often toy with the border between appearance and authenticity, and it is precisely this border that Khaled explores in his Scheherazade-esque story marathon.

By and with Sara Dziri, Nele Vereecken, Joachim Robbrecht, Stan Wannet, Dhyaa Joda, Wouter Hillaert, Enkidu Khaled | light design Luc Schaltin | technique Ilias Johri | outside eye Myriam Van Imschoot | based on the novel by Hassan Blasim | with thanks to Lisa Skwirblies, Uitgeverij Jurgen Maas | production Platform 0090 | co-production Kaaitheater, Productiehuis Theater Rotterdam, C-Takt, de Brakke Grond, Kultuurfaktorij Monty, Kaap, Moussem Nomadic Arts Center, Het Laatste Bedrijf | with the support of BUDA, workspacebrussels, De Markten, the Flemish Community, the City of Antwerp, Tax Shelter measure of the Belgian Federal Government & Gallop Tax Shelter

2021 – 2022 

NL

in Allah 99 – de debuutroman van Hassan Blasim – reist een schrijver de wereld rond om 99 mensen uit het Midden-Oosten te interviewen. Het is het vertrekpunt van Enkidu Khaleds nieuwe voorstelling. Drie performers en een dj kruipen in het hoofd en de huid van een reeks romanpersonages. Je ontmoet een jonge vrouw die op zoek is naar haar als verzetsstrijder vertrokken geliefde, een huilende Irakese taxichauffeur die verhalen over ziektes verzamelt, en een dj die vroeger als dokter werkte in een Syrisch ziekenhuis tijdens de ISIS-bezetting. Net als theater spelen interviews vaak met de grens tussen schijn en authenticiteit. Het is precies die grens die Khaled opzoekt in deze Sheherazade-achtige verhalenmarathon.

Van en met Sara Dziri, Nele Vereecken, Joachim Robbrecht, Stan Wannet, Dhyaa Joda, Wouter Hillaert, Enkidu Khaled | lichtontwerp Luc Schaltin | techniek Ilias Johri | buitenoog Myriam Van Imschoot | gebaseerd op de roman van Hassan Blasim | met dank aan Lisa Skwirblies, Uitgeverij Jurgen Maas | productie Platform 0090 | coproductie Kaaitheater, Productiehuis Theater Rotterdam, C-Takt, de Brakke Grond, Kultuurfaktorij Monty, Kaap, Moussem Nomadic Arts Center, Het Laatste Bedrijf | met de steun van BUDA, workspacebrussels, De Markten, de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Antwerpen, Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid & Gallop Tax Shelter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *